23 stycznia 2014

Dorsz po kreolsku (Dominikana)

     Ryba przygotowana w taki sposób jest daniem podawanym na Dominikanie w piątki i w okresie postu. Oryginalnie robi się je z suszonego solonego dorsza wcześniej moczonego w wodzie, ja jednak takiego nie miałam, więc dodałam zwykłe świeże filety z dorsza. Inspirację dla tego przepisu znalazłam na stronie www.dominicancooking.com.

     Składniki na dwie porcje:
ok. 0,5 kg dorsza
5 niewielkich ziemniaków
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
pół zielonej papryki
6 pomidorków koktajlowych
1/4 szklanki zielonych oliwek
1 szklanka przecieru pomidorowego
woda
olej
sól, pieprz
     Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, pokroić na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków). Cebulę i czosnek posiekać, paprykę pokroić w paseczki, pomidorki przekroić na pół. W rondlu rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę, paprykę i czosnek, podsmażać do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodać szklankę wody i oliwki i gotować przez 2-3 minuty. Następnie dodać przecier pomidorowy, wymieszać, pogotować kilka minut. Dodać dorsza pokrojonego na dość duże kawałki oraz pomidorki i ugotowane ziemniaki. Delikatnie wymieszać i gotować aż dorsz będzie gotowy. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z ryżem.

2 komentarze: